KNYGOS APŽVALGA:THE MARTIAN / ANDY WEIR

1:33 AM


Laba!

Prieš Kalėdas pasaulį išvydo  filmas the Martian, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Matt Damon.

Filmo reklamos kampanija suveikė puikiai ir sugeneravo daug kalbų ir nors labai didelė dalis kritikų ir žiūrovų atsiliepė teigiamai, mano ausis pasiekė ir ne tokios filmą šlovinančios apžvalgos. Tad nusprendžiau nerizikuoti ir prieš pažiūrėdama filmą perskaityti knygą, nes buvau tikra, kad ji man patiks, tik neįsivaizdavau kaip labai.

Jei trumpai, tai mokslinės fantastikos knyga apie astronautą paliktą vieną Marse ir kaip visa žemė susivienija, kad jį išgelbėtų parašyta Andy Weir. Ant rankų pirštų tikrai negalėčiau suskaičiuoti kartų, kai garsiai juokiausi balsu arba nustojau skaityti, nes nebenorėjau žinoti, kokią šunybę pagrindiniam veikėjui Markui iškrės Marsas. Teko patirti tikrą emocijų karuselę. Autorius meistriškai didina jaučiamą įtampą su lyg kiekvienu puslapiu ir atskleidžia vis naujas detales, kartais istoriją pasakotoja pats nelaimingasis astronautas, kartais kiti veikėjai ar visažinis pasakotojas.

Mane taip pat sužavėjo mokslinių faktų gausa ir kaip glaustai bei įdomiai viskas buvo pateikta. Dabar dažnai į pokalbius su aplinkiniais įterpiu ,, Ar žinai, kad Marse….?” Nori nenori nejučia prabėga mintis, kad tokie galėtų būti ir šiuolaikiniai vadovėliai, šmaikštūs ir glausti, taip net nepajunti kaip bėga laikas, o tavo faktų bagažas vis didėja.

Greičiausiai šios knygos nesiūlyčiau draugėms, kurios nuo dešimtos klasės pašventė save humanitariniams mokslams, nes nuojautą man kužda, kad daugelį knygos vietų tiesiog praverstų, todėl joms manau labiau patiks ekranizacija, o visiem kitiem, kas bent kažkiek domisi mokslu rekomenduoju perskaityti šį be galo taiklų, modernų ir šypseną keliantį šedevrą. Dabar ramia sąžine einu žiūrėti filmą.





You Might Also Like

0 comments